tiistai 26. huhtikuuta 2011

Tehtävä 2

Tehtävä 2C: Liikkuva kuva
Kuvataiteen opettaja Mikko haluaa opettaa kuvakokoja ja kuvakulmia, sekä tarinan rakentumista leikkauksen avulla televisiosarjoissa. Hän haluaa käyttää oppilaita kiinnostavia sarjoja ja esittää otteita Salatut elämät -sarjasta. Mikko on nauhoittanut sarjasta muutamia jaksoja, mutta on epävarma tarvitaanko nauhoittamiseen ja esittämiseen erillinen lupa. Sen monimutkaiseen hakemiseen ja mahdolliseen maksamiseen koululla ei ole resursseja. Tulisiko Mikon hankkia lupa ohjelmien nauhoittamiseen, vai onko lupa hankittu hänen puolestaan? Kerro myös koskeeko jokin tekijänoikeuden rajoitus (poikkeus) teosten esittämistä opetuksessa.
Opettajilla on tapana nauhoittaa opetuskäyttöön televisio-ohjelmia ja säilyttää niitä opettajanhuoneessa kasetteina ja DVD -levyinä. Osa tallenteista on todella vanhoja. Onko opetuskäyttöön nauhoitettujen ohjelmien säilytysaikaa rajoitettu? Joukossa on myös joitakin kokoillan elokuvia. Onko kokoillan elokuvien esittämiseen valmiiksi lupa, ja jos ei ole, mistä sen saa?
Mikko on löytänyt YouTubesta joitakin hyviä harrastelijavideoita, joita hän haluaisi esittää oppilaille videotykin kautta. Voiko Mikko esittää YouTubesta videoita ilman erillistä lupaa? Jos lupa tarvitaan, kuka sen voi antaa

Vastaus:
Mikko voi tallentaa Salattuja elämiä ja muitakin televisio-ohjelmia (ja radio-ohjelmia vain YLE:n kanavilta) opetuskäyttöä varten. Opetusministeriö on sopinut tämän valmiiksi koulujen puolesta Tuotoksen kanssa. Sopimus kattaa kotimaiset ohjelmat oheisilta kanavilta: YLE TV1-, YLE TV2-, MTV3-, YLE Teema ja FST5. Pysyvään käyttöön voi em. kanavilta nauhoittaa kotimaisia ja yhteispohjois­maisia opetusohjelmia.

Tallennetut ohjelmat voi säilyttää kaksi vuotta, jonka jälkeen ne pitää hävittää. Jokaiseen tallenteeseen pitää merkittä ohjelman nimi, kesto, lähetysajankohta ja sallittu käyttöaika.

Tallenteita voidaan esittää opetusministeriön alaisissa oppilaitoksissa, kuten peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, yliopistoissa ja näiden henkilöstökoulutuksessa, valtion henkilöstö­koulutuksessa sekä opintokeskuksissa.

Seuraavien ohjelmien tallennus ei kuitenkaan ole sallittua: kotimaiset tai ulkomaiset elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevat elokuvat, ulkomaiset jatkuvajuoniset sarjat, mainokset tai muiden kuin YLE TV1 -, YLE TV2 -, MTV3-, YLE Teema - ja FST5-kanavien ohjelmat, mukaan lukien ulkomaisten tv-kanavien ohjelmat.

Elokuvat
Elokuvien esittämistä varten opetuksessa tarvitaan erillinen lupa eli sitä ei ole hankittu kouluille valmiiksi. Luvan voi hankkia Av-tuottajien tekijänoikeusyhdistykseltä Tuotokselta tai elokuvan tuotantoyhtiöltä. Myös YLE Tallennemyynnistä voi ostaa opetuskäyttöön kotimaisia elokuvia ja tv-ohjelmia. Lupia useiden eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten tuotantoyhtiöiden elokuvien esittämiseen myy M&M-Viihdepalvelu. Muiden ulkomaisten elokuvien osalta lupaa voi tiedustella tuotantoyhtiöltä tai elokuvan levittäjältä. 

Tavarataloissa, erikoisliikkeissä ja verkkokaupoissa myytävät tallenteet, kuten äänitteet, kielikasetit tai video- ja dvd-elokuvat sekä videovuokraamojen tallenteet, on tarkoitettu yksityiskäyttöön, joten myöskään niitä ei saa kopioida opetuskäyttöä varten.

YouTube
YouTuben käyttömahdollisuus opetuksessa määräytyy sekä YouTuben käyttöehtojen että tekijänoikeuslain mukaan. YouTuben käyttöehdoissa ei varsinaisesti ole kielletty palvelun käyttöävideoiden julkinen esittäminen on sallittua vain videoiden oikeudenhaltijoiden luvalla. Varminta siis lienee kysyä lupa oikeudenhaltijalta. opetuksen yhteydessä, vaikka YouTubessa olevien

1 kommentti:

  1. Hei Anne-Mari,

    olet ottanut kaikki tärkeimmät asiat esille vastauksessasi.

    Oletko tutustunut sosiaalisen median palveluiden käyttöehtoihin, esim. YouTube ja Facebook? Yllättävän harva nimittäin on. Kannattaa käydä tutustumassa!

    VastaaPoista