keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Tehtävä 1

Tapaus 1A: Tekijänoikeuden mahdollisuudet
Oppilaasi Salla on monin tavoin lahjakas luovassa ilmaisussa ja haluaisit rohkaista häntä hakeutumaan taiteelliseen ammattiin. Salla on kuitenkin sitä mieltä, ettei taiteella tule toimeen, koska ”kaikki on nykyään niin helposti kopioitavissa”. Miten esittelisit tekijänoikeutta Sallalle? Minkälaisia oikeuksia tekijänoikeus tuo tekijälle? Kerro ainakin mitä aineistoja tekijänoikeuden suoja koskee, mitä yksinoikeuksia tekijällä on teokseen ja miten hän voi saada teoksesta tuloja. Kerro myös miten tekijänoikeus syntyy ja mitä tekijänoikeuden suoja tarkoittaa tekijän kannalta, jos suojaa loukataan. Mistä tekijänoikeudesta saa tietoa?


Vastaus:
Mikä on tekijänoikeus?
Tekijänoikeus on tavallaan omaisuuden suoja, joka turvaa persoonallisen teoksen taloudelliset oikeudet eli oikeuden määrätä teoksen käytöstä, kutenyleisön saatavaksi saattamisesta, kopioinnista, myymisestä tai valmistamisesta - tekijällä on oikeus hyötyä teoksesta kaikilla tavoin. Teoksen muuntelu tai käyttäminen osana kokoomateosta ei muuta alkuperäisen teoksen tekijän oikeuksia, joten lupa on aina kysyttävä. 

Oikeuden voi sopimuksella luovuttaa joillekin toiselle osapuolelle, mutta teoksen tekijälle jää silti moraaliset oikeudet: isyysoikeus eli oikeus tulla mainituksi teoksen tekijänä sekä respektioikeus eli oikeus määrätä teoksen käytöstä epäsopivassa yhteydessä. Myöntämällä lupia ja tekemällä sopimuksia teoksen käytöstä, tekijä saa tuloa sen mukaan miten teoksia käytetään. 

Vain luonnolliselle henkilölle voi syntyä tekijänoikeus, joka alkaa automaattisesti teoksen luomishetkestä. Teokselle syntyy suoja-aika, joka alkaa tekijän kuolinvuoden päätyttyä ja on voimassa siitä eteenpäin 70 vuotta. Suoja-ajan umpeuduttua, teosta voidaan käyttää vapaasti ilman minkäänlaista lupaa.

Tekijänoikeus koskee luotua teosmuotoa, mutta ei ideaa, tekniikka, materiaaleja tai teoksen sisältämään tietoa tai teoriaa. Teoksen on ylitettävä teoskynnys eli sen on oltava omaperäinen ja itsenäinen teos, esim. valokuvateos, taidemaalaus (olkoonpa kuinka huonosti tehty tahansa), näytelmä, elokuva, kaunokirjallisuus, runo, rakennus, taidekäsityö tai vaikkapa sävellys. Yleensä tekijänoikeudelliseksi katsotaan sellainen teos, jonka syntyyn tekijällä on ollut oleellinen vaikutus (vrt. linnunlaulun äänittäminen, johon tosin voidaan soveltaa lähioikeutta, luonnontapahtuminen valokuvaaminen tms.). Tekijänoikeuden haltija saa hyödyntää teosta kaikilla mahdollisilla tavoilla: toisintaa sitä miten haluaa, levittää tekemiään kappaleita, esittää ja näyttää teosta yleisölle, välittää sitä museoissa, internetissä tai missä ja miten haluaa. 

Tekijänoikeuden rajoitukset
Tekijänoikeuteen on tehty rajoituksia sosiaalisten ja sivistyksellisten syiden vuoksi, joita voi syntyä esim. toiminnan luonteesta (opetus), erityistarpeista (vammaiset) tai vaikkapa teknisistä syistä johtuen. Nämä eivät kuitenkaan anna oikeutta suureen kaupalliseen hyötyyn. Teokseen on aina siteerausoikeus, siitä voidaan keskustella ottaa lainauksia hyvän tavan mukaisesti ja sitä voidaan kritisoida. Perhepiirissä saa vapaasti esittää ja näyttää teoksia, perhepiiriä ei lueta yleisöksi. Yksityiseen käyttöön valmistetun yksittäisen teoksen kappaleen saa myös antaa perheenjäsenelle tai ystävälle. 

Tekijänoikeusloukkaus
Tekijänoikeuslain vastainen teosten käyttäminen on tekijänoikeusloukkaus. Usein se on teosten luvatonta kopioimista tai esittämistä. Tekijänoikeusloukkauksia ovat myös moraalisten oikeuksien loukkaus.

Antipiracy-sivustolla sanotaan tekijänoikeusloukkauksista näin: ”Tekijänoikeudenloukkaus voi tulla rangaistavaksi joko tekijänoikeusrikoksena tai -rikkomuksena. Tekijänoikeusrikos edellyttää oikeudenloukkauksen lisäksi tahallisuutta, ansiotarkoitusta ja sitä, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa oikeudenhaltijalle. Tietoverkoissa tehdyiltä oikeudenloukkauksilta ei edellytetä ansiotarkoitusta. Ankarin rangaistus tekijänoikeusrikoksesta on kaksi vuotta vankeutta. Tekijänoikeusrikkomuksen rangaistus on sakko.”

Rangaistuksien lisäksi rikkoja joutuu usein maksamaan hyvitystä luvattomasta käytöstä ja lisäksi vahingonkorvausta. Vahingonkorvausvelvollisuus edellyttää tahallisuutta tai huolimattomuutta. Tekijänoikeuden haltija valvoo itse oikeuksiaan, poliisi tai tulliviranomainen tutkii loukkauksia vain oikeudenhaltijan pyynnöstä.

Tekijänoikeudesta saa tietoa mm.


1 kommentti:

  1. Hei Anne-Mari!

    Todella hyvä vastaus! Olet käsitellyt aihetta laajasti ja erityismaininnan ansaitset tekijänoikeuden kohdetta koskevasta kappaleesta sekä tekijänoikeuden rajoituksia käsittelevästä kappaleesta. Näyttää siltä, että olet ymmärtänyt olennaisimmat asiat.

    VastaaPoista