torstai 12. toukokuuta 2011

Tehtävä 4

Tehtävä 4A: Joustavaa tekijänoikeutta luoville ihmisille

Mika opettaa pienessä lukiossa, jossa on siirrytty vanhoista piirtoheittimistä käyttämään digitaalitekniikkaa. Koulun rehtori on antanut ohjeet olla käyttämättä mitään tekijänoikeutta loukkaavaa PowerPoint-esityksissä. Hän on lukenut Katariina Sorvarin kirjasta Opetustoimen tekijänoikeudet, että koulu voi joutua korvaamaan työntekijänsä tekijänoikeusloukkauksesta aiheutuneen vahingon oikeudenomistajalle.

Mika hyödyntää opetuksessaan paljon Creative Commons -lisensoitua aineistoa, joka on yleensä tekstiä ja kuvia, mutta voi olla mitä teoksia vain. Tutustu Creative Commons -lisenssiin.
Minkälaisia oikeuksia tekijä voi Creative Commonsilla antaa teostensa käyttöön ja mistä oikeudet tunnistaa? Etsi internetistä Creative Commons lisenssillä lisensoitu valokuva tai piirros ja liitä se omaan vastaukseesi ehtoja noudattaen. Kerro kuvan yhteydessä mistä löysit kuvan ja mistä päättelet sen olevan Creative Commonsilla lisensoitu.

Pohdi myös olisitko itse halukas lisensoimaan omia teoksiasi tai valokuviasi Creative Commons lisenssillä. Entä olisiko Creative Commonsin tuntemisesta hyötyä oppilaillesi?


Lähteet:

http://creativecommons.fi/

Vastaus
Creative Commons -lisenssit (CC) antavat tekijänoikeuteen suojaa ja vapautta. Perinteinen ”kaikki oikeudet pidätetään” on muutettu muotoon ”jotkut oikeudet pidätetään”. CC auttaa määrittämään ehdot, joilla internetissä sähköisessä muodossa olevat teokset ovat yleisön ja muiden tekijöiden käytettävissä. Se on maksuton palvelu, jolla oikeudenhaltijat pystyvät liittämään teoksiin kuvauksen siihen liittyvistä oikeuksista. Samalla se laajentaa tekijöiden mahdollisuutta määrätä teoksiensa Internet-levityksestä. CC-lisensseillä oikeudenhaltija voi luopua osasta oikeuksia, jotka tekijänoikeus automaattisesti antaa. Järjestelmä selkeyttää sekä tekijänoikeuden haltijoiden että teosten käyttäjien oikeuksiin liittyvää epäselvyyttä.

CC-lisenssillä suojatut teokset tunnistaa painikkeista tai linkeistä, jotka tallennetaan tai linkitetään teoksen/internetsivun yhteyteen ja joista painamalla oikeudet ja ehdot tulevat esiin. Oikeudenhaltija voi antaa käyttäjälle oikeudet teoksensa kopiointiin, muokkaukseen (remiksaus) tai jakamiseen seuraavilla ehdoilla:
  • Nimeä — Teoksen tekijä on ilmoitettava siten kuin tekijä tai teoksen lisensoija on sen määrännyt (mutta ei siten että ilmoitus viittaisi lisenssinantajan tukevan lisenssinsaajaa tai Teoksen käyttötapaa).
  • Epäkaupallinen — Lisenssi ei salli teoksen käyttöä ansiotarkoituksessa.
  • Ei muutettuja teoksia — Teosta ei saa muuttaa, muunnella tai käyttää toisen teoksen pohjana.
  • Tarttuva — Jos teet muutoksia tai käytät teosta oman teoksesi pohjana, tulee syntynyt teos jakaa lisenssillä joka on identtinen alkuperäisen teoksen lisenssin kanssa

Sovittuna, että:
  • Luopuminen — Tämän lisenssin rajoituksista voidaan luopua tekijänoikeuden omistajan antamalla luvalla.
  • Public Domain — Jos teoksesi tai sen osa on Public domainia sovellettavan lain mukaan, lisenssi ei vaikuta sen juridiseen statukseen.
  • Muut oikeudet — Lisenssi ei vaikuta seuraaviin oikeuksiin:
    • Tämä lisenssi ei vaikuta tekijänoikeuslain rajoituksiin tai muiden lakien myöntämiin oikeuksiin.
    • Lisenssi ei rajoita tekijän moraalisia oikeuksia.
    • Muilla henkilöillä voi olla oikeuksia teokseen tai siihen miten sitä käytetään julkisuudessa.
  • Ilmoitus — Uudelleen käyttäessäsi tai levittäessäsi tätä teosta, sinun tulee tehdä selväksi muille tämän teoksen käyttäjille nämä lisenssiehdot. Voit tehdä sen esimerkiksi linkillä tähän sivuun. 





Tiedän, että kuva on CC-lisenssillä varustettu, koska sen yhteydessä on lisenssin tunnus. Logoa napauttamalla sain esiin käyttöehdot, jotka olivat seuraavat

Teosta voi muokata ja jakaa, seuraavilla ehdoilla:
Nimeä — Teoksen tekijä on ilmoitettava siten kuin tekijä tai teoksen lisensoija on sen määrännyt (mutta ei siten että ilmoitus viittaisi lisenssinantajan tukevan lisenssinsaajaa tai Teoksen käyttötapaa).

Epäkaupallinen — Lisenssi ei salli teoksen käyttöä ansiotarkoituksessa.

Tarttuva — Jos teet muutoksia tai käytät teosta oman teoksesi pohjana, tulee syntynyt teos jakaa lisenssillä joka on identtinen alkuperäisen teoksen lisenssin kanssa

Toistaiseksi en haluaisi lisensoida teoksiani vaan haluan pitää kaikki oikeudet itselläni.

CC-lisenssin tuntemisesta olisi varmasti hyötyä opiskelijoilleni. Opetan mm. kuvankäsittelyä tekstiilialan opiskelijoille, ja törmäämme usein tekijänoikeuksia koskeviin kysymyksiin. Mm. kankaanpainannassa tarvitaan kuvia, joita voidaan muokata ja käyttää omissa tuotteissa ja olisi mielenkiintoista käyttää luvallisesti toisten kuvia omissa tekstiiliprojekteissa. Tosin kuvien kaupallinen käyttö on usein kielletty, joten käyttö sellaisenaan tekstiilituotteissa olisi vaikeaa.

1 kommentti:

  1. Hei Anne-Mari!

    Kiva juttu, että jaksoit vielä vastata tähän neljänteen tehtävään. Hyvä, että koit tämän Creative Commons -kysymyksen tarpeelliseksi. Tuohon viimeiseen kommenttiisi totean, että CC-lisensoituja kuvia voi hakea netistä tietyillä kriteereillä, esim. voi siis etsiä vain sellaisia CC-lisensoituja kuvia, joiden kaupallinen käyttö on sallittu.

    VastaaPoista